Unieke verkaveling Middenbeemster vanaf 32 meter hoogte

12 april '21

Dat nieuwbouwplan De Keyser haar naam dankt aan De Keyserkerk wist je misschien al. Maar wist je ook dat deze kerk het oudste gebouw van de Beemster is? Dat de 32 meter hoge toren over een jaar open gaat voor bezoekers, is in ieder geval bij niet veel mensen bekend. Vanaf de kerktoren is de unieke verkaveling van dit werelderfgoed goed zichtbaar. Zo wordt de Middenbeemster meteen als toeristische trekpleister op de kaart gezet.

Reportage Middenbeemster Noordhollands Dagblad

Reportage Noordhollands Dagblad

Vorige week kopte een artikel in het Noordhollands Dagblad: Werelderfgoed bekijken vanaf 32 meter hoogte. Verslaggeefster Debbie de Vries vertelt in de reportage enthousiast over haar ervaring met de klim naar het hoogste punt in de kerktoren en het adembenemende uitzicht. Initiatiefnemer Visit Beemster wil met het voor publiek openstellen van de toren werelderfgoed Droogmakerij De Beemster promoten. Dat is wel nodig, want nu vragen toeristen waar ze het erfgoed kunnen zien, terwijl ze er middenin staan! 'Het is niet de bedoeling het erfgoed te meten met bekende trekpleisters zoals Amsterdam of Volendam, maar meer toeristische aandacht verdient dit bijzondere gebied zeker', aldus voorzitter Danielle Woudstra van Visit Beemster.

Laatste actiepunt: Renovatie trappenhuis

Het plan voor het openstellen van de kerktoren lag er al een tijd. Nu alle neuzen dezelfde kant op wijzen en er voldoende budget is, blijft alleen het vernieuwen van het trappenhuis nog als laatste actiepunt staan. Deze is in de huidige staat niet geschikt voor het grote publiek. Architect Siebren de Boer maakt de ontwerpen om het trappenhuis ruimer en veiliger te maken, zonder dat het publiek straks de reguliere kerkactiviteiten verstoort. Een hele puzzel, zo blijkt!

Rondje kerktoren

Als volgend jaar de toren van De Keyser opgesteld wordt, kunnen bezoekers voor een klein bedrag onder begeleiding naar boven. Naast het fenomenale uitzicht over het werelderfgoed krijgt de bezoeker onderweg naar boven, allerlei leuke wetenswaardigheden en spannende verhalen te horen. 'En na afloop natuurlijk een terrasje pakken of wat lokale producten kopen in de nabije omgeving' sluit Bart Tishauer, voorzitter van Beemster Ondernemer de reportage hoopvol af.

Wil je het hele artikel lezen?

Download het artikel in PDF.
Heb je een vraag? We staan je graag te woord
Wil je iets weten? Bekijk de veel gestelde vragen