Waarom is je volgende woning van hout?

6 januari '23

Houtbouw is volop in ontwikkeling, maar waarom eigenlijk? In verschillende landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Zwitserland en in Scandinavië wordt zelfs in de meeste gevallen voor het bouwen met hout gekozen. Wat zijn de voordelen van een woning van hout, ten opzichte van een stenen huis? We geven je 5 redenen waarom jouw volgende woning wellicht ook van hout is.

1. Gezonder wonen

Hout is iets speciaals, een krachtig cadeau van de natuur. Onderzoek toont zelfs aan dat wonen in een houten huis en werken in een houten gebouw een flink aantal positieve effecten heeft op onze gezondheid. Zo verlaagt hout ons stressniveau en hartslag, heeft het een kalmerend effect op kinderen en verbetert het de concentratie. Naast dat hout ook comfortabeler aanvoelt ten opzichte van beton of steen, reguleert het ook nog eens de luchtvochtigheid.

image alt

2. Milieuvriendelijk

Bij de bouw van houten woningen wordt geen CO2 uitgestoten, maar bespaar je juist CO2. Hout neemt namelijk tijdens de groei CO2 op, en dit blijft tijdens de bouw opgeslagen in het hout. Belangrijk is daarbij wel dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Zo zorgen we goed voor Moeder Aarde en putten we haar niet uit. Door in De Keyser deelplan 6 en 7 fase 2 te bouwen met hout, dragen we dus ook een 'steentje' (of houtje) bij aan het milieu. Win-win!

3. Hoge isolatiewaarde

Vergeleken met een stenen woning heeft houtbouw een hogere isolatiewaarde. Dit is dus het tegenovergestelde van de ongegronde opvatting die vaak op houtbouw berust. Graag lagere verwarmingskosten? Dan is een houten woning een hele goede keuze! Heb jij je keuze al gemaakt in De Keyser deelplan 6 en 7 fase 2?

Bekijk het actuele aanbod
image alt

4. Hout leeft en geeft

Hout ziet er mooi uit, ruikt lekker en ademt de natuur. En hout is bovenal aaibaar. Het voelt goed. Zodra je een houten oppervlak aanraakt, prikkelt het al je zintuigen. Daarom gunnen we kinderen ook het liefst speelgoed van hout. Hoe vaak heb je jezelf al betrapt op het wrijven over dat robuuste houten tafelblad? Wil je jouw industriële interieur een warmere uitstraling geven, dan kom je al snel bij hout uit. Dat is de kracht van hout. Het leeft en het geeft.

5. Hout gaat erg lang mee

Als hout aan het einde van zijn leven is gekomen, dan volgt er bijna altijd weer een nieuw leven. Hout kun je onderhouden, schilderen en repareren. Keer op keer opnieuw. Dus ook de houten woningen van De Keyser deelplan 6 en 7 fase 2 leven met groot gemak een tweede, derde of vierde leven. Vaker dan dat we het beseffen heeft het een houten object al een heel leven achter zich. Of het nu gaat om een houten snijplank of een hele woning. En als dan toch het einde gekomen is, dan kan iedere houtsplinter nog dienst doen als warmte- of energiebron. Sommige houten producten, zoals bijvoorbeeld de muren van woningen, gaan zelfs meerdere generaties mee!

Meer dan genoeg redenen om te kiezen voor houtbouw

Zijn er dan echt geen nadelen ten opzichte van een stenen woning? Nee, hoogstens enkele kleine beperkingen. Bij houtconstructies is de lengte van overspanningen bijvoorbeeld niet onbeperkt, deze gaan vaak niet verder dan 6 meter. Bij een grotere overspanning is een kolom extra nodig. Maar hierdoor zijn nog steeds grote ruimtes te realiseren. In slimme ontwerpen hoeft dit geen nadeel te zijn.

Ook bestaat er een hardnekkig misverstand dat een houten constructie minder brandveilig zou zijn dan een stenen constructie. Dit is niet juist. Kernvraag voor het bepalen van de brandveiligheid is welke reactietijd en temperatuur nodig zijn om materie vlam te laten vatten. Bij massief hout is er sprake van een lange reactietijd en een hoge temperatuur. Als je massief hout met een lucifer zou proberen aan te steken, lukt dit niet. Verder worden bij de woningen in De Keyser natuurlijk net zoals bij staal (dat snel bezwijkt bij brand) maatregelen getroffen om het hout brandwerend te maken. Meer dan genoeg redenen dus om te kiezen voor houtbouw!

Heb je een vraag? We staan je graag te woord
Kies jij voor houtbouw? Bekijk de woningen in 3D